Ως επισκέπτες του νησιού, μπορείτε να συναντήσετε στην Δυτική Μήλο ένα υπαίθριο μουσείο φυσικής ιστορίας. Βουνοκορφές, μοναχικές ακτές, σπάνια χλωρίδα και πανίδα, αποδημητικά πουλιά και γενικά έναν χώρο απαράμιλλης ομορφιάς, ανέγγιχτο από τις ανθρώπινες και καταστρεπτικές παρεμβάσεις.

Η Αχιβαδόλιμνη, ο μεγαλύτερος φυσικός υγρότοπος των Κυκλάδων, κύριος σταθμός μεταναστευτικών πουλιών, ο μαυροπετρίτης, σπάνιο μεταναστευτικό γεράκι, άλλα είδη πουλιών όπως ο Μικροτσικνιάς, η Λιμόζα, ο Καλαμόκιρκος,  το Μουστακογλάρονο,  ο Ψαραετός και ο Συκοφάγος , η μεσογειακή φώκια που ζει στην ευρύτερη περιοχή της Μήλου, το δάσος οροζοντιόκλαδων κυπαρισσιών που περιλαμβάνει αιωνόβια δέντρα μεγάλης χλωριδικής και αισθητικής αξίας, ένα από τα πιο σπάνια είδη στον πλανήτη: η κόκκινη οχιά Vipera Lebetina ή Μicrovipera Schweizeri ,  το δυσεύρετο είδος αγριοκάτσικου της Αντίμηλο, καθώς και η σπάνια χλωρίδα των περιοχών αυτών αναγάγουν τη Μήλο σε ένα μέρος μοναδικό.

Η χερσαία και παράκτια ζώνη του δυτικού τμήματος της Μήλου ανήκει στο δίκτυο περιοχών NATURA 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι περιοχές αυτές  χάρη στα σπάνια χαρακτηριστικά τους  θωρακίζονται  ως «Τόποι Κοινοτικής Σημασίας» και θεσμοθετούνται ως «Ζώνες Ειδικής Διατήρησης»  για να διατηρήσουν  τη φυσική ισορροπία και τη βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων τους, καθώς και να προστατέψουν τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα τους.

Συγκεκριμένα, ο Προφήτης Ηλίας και η ευρύτερη περιοχή (με κωδικό GR4220020), η Αντίμηλος και η θαλάσσια παράκτια ζώνη του δυτικού τμήματος του νησιού ( με κωδικό GR4220007), καθώς και η νήσος Πολύαιγος (με κωδικό  GR4220006) είναι περιοχές που προστατεύονται με την ένταξη τους στο δίκτυο NATURA, έτσι ώστε να διατηρηθεί ανέπαφη η φυσική τους κληρονομιά.