Project Description

H Μήλος διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο χωματόδρομων των Κυκλάδων, οι οποίοι είναι προσπελάσιμοι και από περιπατητές.

Τα μονοπάτια δεν είναι σηματοδοτημένα και οργανωμένα , αλλά ανάλογα με την διαδρομή που θα επιλέξετε, έχετε την ευκαιρία να περάσετε μέσα από ηφαιστειακούς σχηματισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, γραφικά εξωκλήσια, παλιά ορυχεία, όμορφες παραλίες και γενικά να γνωρίσετε μέσα από τις διαδρομές αυτές τον φυσικό πλούτο και την μακραίωνη πολιτιστική παράδοσή της.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές προτεινόμενες διαδρομές. Πλήθος διαδρομών και σχετικών δραστηριοτήτων διοργανώνονται από τον  Όμιλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας (Τηλ. Επικοινωνίας: 6978585478 – Γιώργος Μάλλης).

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

– Τρυπητή – Κατακόμβες – Αρχαίο Θέατρο – Προφήτης Ηλίας – Βαπτιστήριο – Μαύρο Τείχος – Αφροδίτη της Μήλου.

Φτάνοντας στο χωριό της Τρυπητής, προαιρετικά ανεβαίνετε στο λόφο για να δείτε τους ανεμόμυλους και την καταπληκτική θέα στη θάλασσα. Έπειτα κατηφορίζετε προς τις Κατακόμβες, όπου αν έχετε μεταφορικό μέσο το παρκάρετε εκεί. Αφού δείτε τις κατακόμβες, ανεβαίνοντας τα σκαλιά για την επιστροφή, θα δείτε στα αριστερά ένα μονοπάτι. Το ακολουθείτε και εκείνο σας οδηγεί στο Αρχαίο-Ρωμαϊκό Θέατρο. Από εκεί ακολουθείτε το μονοπάτι δεξιά και αφού βγείτε πάνω από το θέατρο στρίψτε στο δρομάκι αριστερά. Γρήγορα θα φτάσετε στη θέση Τρεις Εκκλησιές όπου βρίσκεται το Βαπτιστήριο και θα ακολουθήσετε πορεία προς το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία το οποίο διακρίνεται πάνω στο λοφάκι μπροστά σας. Αναγκαστικά θα περάσετε μέσα από ένα χωράφι και θα ανέβετε τα περίπου 50 πλατύσκαλα τα οποία θα σας οδηγήσουν στο εκκλησάκι απ’ όπου η θέα θα σας μαγέψει. Επιστρέφετε από τον ίδιο δρόμο και συνεχίζετε ευθεία από το Βαπτιστήριο μέχρι που θα συναντήσετε την πινακίδα που ενημερώνει για το σημείο όπου ανακαλύφθηκε η Αφροδίτη της Μήλου.

Εναλλακτικά: Τρυπητή – Κατακόμβες – Αρχαίο θέατρο – Κλήμα: Ακολουθείτε την παραπάνω διαδρομή μέχρι το Αρχαίο θέατρο. Έπειτα κατεβαίνετε τα σκαλοπατάκια που βρίσκονται από την απέναντι πλευρά του θεάτρου και οδηγούν στο Κλήμα. Στο ανέβασμα από το Κλήμα προς την Τρυπητή, μπορείτε να ακολουθήσετε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο ή εναλλακτικά να ανηφορίσετε στα σκαλοπάτια που ανηφορίζουν στα αριστερά σας και να περάσετε από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής ώστε να επιστρέψετε στις κατακόμβες.

– Πλάκα – Παναγία Θαλασσίτρα – Κάστρο. Πάνω από την Πλάκα, στην πλαγιά του λόφου, βρίσκεται η εκκλησία της Παναγιάς της Θαλασσίτρα, με το οικόσημο των Κρίσπι στο υπέρθυρό της. Ανεβαίνοντας τα σκαλάκια βρίσκεστε στην κορυφή του Κάστρου από όπου μπορείτε να απολαύσετε μαγευτική θέα και εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα.

– Πολλώνια – Φυλακωπή. Κοντά στη Πολλώνια βρίσκεται η Φυλακωπή, μία από τις σπουδαιότερες πόλεις του προϊστορικού Αιγαίου, όπου σώζονται ερείπια του επιβλητικού κυκλώπειου τείχους και του πολυάνθρωπου οικισμού.

– Κατσόγρια – Αϊ-Γιώργης – Αγία Μαρίνα – Ριβάρι – Εμπουριός. Διαδρομή στη δυτική Μήλο – περιοχή ιδιαίτερου φυσικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000. Η διαδρομή περνάει από τη λιμνοθάλασσα Ριβάρι και καταλήγει στο μικρό λιμανάκι του Εμπουριού.

– Ζεφυρία – παραλία Αγίας Κυριακής (Μήκος διαδρομής περίπου 5 χλμ. Διάρκεια: 2 ώρες). H διαδρομή ξεκινά από τη Ζεφυρία και κατευθύνεται προς το αεροδρόμιο και τα θερμοκήπια. Στη συνέχεια περνάει από την περιοχή Στόλοι και ανάμεσα από δύο λόφους, τμήματα του ηφαιστείου. Σύντομα συναντά ένα ιδιόμορφο τοπίο που μοιάζει με λιβάδι και με λίγο ψάξιμο εδώ θα βρείτε τις ατμίδες. Πολύ κοντά από εδώ βρίσκεται η παραλία της Αγίας Κυριακής.

– Φυλακωπή – Παπάφραγκας – Πάχαινα – Άγιος Κωνσταντίνος – Μύτακας – Σαρακίνικο – Μανδράκια (Μήκος διαδρομής 9 χλμ. Διάρκεια: 3 ώρες). Σ αυτή την εξόρμηση έχετε την ευκαιρία να δείτε το διάσημο Σαρακίνικο και τον Παπάφραγκα, τον αρχαιολογικό χώρο της Φυλακωπής απ’ όπου και θα ξεκινήσετε, και τον όμορφο οικισμό στα Μανδράκια όπου θα καταλήξετε.

– Ακρωτήριο Βάνι (παλιά μεταλλεία) – Αγία Μαρίνα  (Μήκος διαδρομής 12 χλμ.) Διάρκεια: 5 ώρες. H διαδρομή ξεκινά από τα παλιά μεταλλεία σιδηρομαγγανίου στο ακρωτήρι Βάνι. Θα περπατήσετε στον χωματόδρομο του Ξερόκαμπου προς το Αμπουρδεκτάκι (βρίσκεται κοντά στον όρμο του Αγίου Δημητρίου) και θα συνεχίσετε στο μονοπάτι των κυνηγών το οποίο θα σας οδηγήσει στον Εμπουριό. Από εκεί (από τον κεντρικό χωματόδρομο) θα φτάσετε στη λιμνοθάλασσα στο Ριβάρι, τη Φατούρενα και τέλος θα ανηφορίσετε για την Αγία Μαρίνα.